Jak správně stolovat
22-08-2024Udělejte dojem s dokonalým prostíráním a zjistěte, jak zacházet s příborem.

Jak prostřít příbor?
Nemůžete se dočkat, až oslníte hosty novým, nablýskaným příborem? Upřímně, pokud ho rozhodíte halabala, nedočkáte se. Každý jednotlivý kus, i drobná čajová lžička, má totiž na slavnostním stole přesně stanovené místo.
Zatímco pro menu o dvou chodech platí staré známé:
• Polévková lžíce a nůž leží vpravo
• Vidlička leží vlevo

Při vícechodovém menu pokládejte příbor následovně:
Vlevo od talíře:
• Salátová vidlička
• Vidlička na rybu
• Vidlička na hlavní jídlo
Vpravo od talíře:
• Salátový nůž
• Polévková lžíce
• Čajová lžička
• Nůž na rybu
• Nůž na hlavní jídlo
Nad talířem:
• Dezertní nůž
• Dezertní lžička
• Dezertní vidlička
Ale pamatujte, že s plným stolem přichází i nepohodlí. Na levou stranu proto nedávejte více než tři a na pravou stranu více než čtyři kusy příboru. Raději je přineste později spolu s dalších chodem.

Jak zacházet s příborem?
Stejně jako prostírání příboru, i stolování s příborem má svá pravidla. Prvním, úplně jednoduchým pravidlem, je správné uchopení příboru. Nůž vezměte do pravé ruky a vidličku do levé. Pokud jste leváci, udělejte to, samozřejmě, naopak. Dalšími pravidly jsou:
• Neolizovat nůž
• Neškrábat po talíři
• Nevkládat kávovou lžičku do úst
• Neotírat nůž o jídlo nebo vidličku
• Neodkládat příbor do šálků nebo misek
+ Trik s příborem
Dojedli jste nebo si dáváte jen krátkou pauzu? Nenechávejte číšníka hádat. Řekněte to příborem. Nůž a vidlička mají totiž vlastní „znakovou řeč“, kterou hravě zvládnete. Stačí, abyste si představili talíř jako hodiny a příbor jako ručičky. „Cestováním v čase“ potom signalizujete následující:
Pauza:
Příbor leží na talíři v otevřené pozici, nejčastěji rukojetí na čtvrté a osmé hodině.
Dojedeno:
Příbor leží paralelně směrem ke středu, nejčastěji rukojetí na čtvrté hodině a dvacáté minutě.
Nebo jídlo snězte do posledního drobečku a všem bude hned jasné, že vám chutnalo a že sklízení ze stolu může začít.
Dobrou chuť!
