#2 Kávové rituály: Dopřejte si meditativní zážitek z přípravy filtrované kávy
04-09-2024Hario V60 chutná skvěle z dvoustěnného šálku Basic Glas

Alternativní způsob přípravy kávy, který se stane vaším oblíbeným rituálem. Vůně čerstvě namleté kávy, která „rozkvete“ v dripperu Hario V60, je podtržena její lahodně jemnou strukturou a čistou chutí. Dokonalý začátek dne nebo odpolední káva. Ukážeme vám, jak snadná je příprava filtrované kávy Hario V60.
Hario V60 povýšil přípravu kávy na umění, kde je kladen důraz na kvalitu kávy a požitek ze samotného procesu přípravy. V60 podporuje pomalejší a promyšlenější přístup ke kávě, který kontrastuje se shonem moderního života.
∙ dripper Hario V60
∙ filtrační papíry V60
∙ 15 g středně mleté světle pražené kávy
∙ konvici s úzkým hrdlem
Šálek Basic Glas Double Wall,
lžičku na kávu Gaya all satin copper

Postup:
1. krok
Umístěte odkapávač na sklenici a vložte do něj filtrační papír. Opláchněte jej horkou vodou,
abyste se zbavili případné chuti papíru.
2. krok
Do dripperu přidejte čerstvě namletou kávu. Kávu přelijte alespoň dvakrát. První zalití by ji mělo celou zvlhčit.
Pomalými krouživými pohyby nalévejte vodu o teplotě 93 °C a nechte ji „odpočívat“ asi 35 sekund.
Tato část procesu extrakce se nazývá blooming. Odstraníte tak z kávy přebytečný
vzduch a zajistíte její dokonalé rozložení ve filtračním papíru a zařízení.
3. krok
Po 35 sekundách je káva připravena na druhé doplnění, opět krouživými pohyby, dokud nedosáhnete
přibližně 220 až 250 ml v šálku. Celý rituál by měl trvat tři až tři a půl minuty.
TIP: Filtrovaná káva se od espressa liší vyšším poměrem vody a kávy. Tím se zcela změní zážitek z pití.
Espresso je silný, koncentrovaný nápoj. Obsah kofeinu v něm však není silnější než ve filtrované kávě.
Ta je lehčí a více zředěná, takže představuje jemnější způsob, jak si kávu vychutnat.
Doporučujeme ji pít čistou, bez mléka.